3 Mart 2009 Salı

Kutbettin Arzu ve Diyabakır'ın Gelecek Yüzü


Diyarbakır'da Kürd'ün Kürd'e Tahammülünün Kalmadığı Bir Zihniyet Hakim

Başbakan Tayyip Erdoğa'ın, 29 Mart seçimlerinde gözünü diktiği Diyarbakır'da, DTP'nin karşısına Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak çıkardığı Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, 'Adaylarımızı Tanıyalım' röportajımızın bugünkü konuğu oldu. Aslen Çınar'lı olan Arzu, AK Parti'nin Adana, Çankaya, Beşiktaş ve Kadıköy adayları gibi ANAP kökenli. Diyarbakır'da Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, TOBB Konseyi Üyeliği ve Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti Başkan Yardımcılığı gibi önemli görevlerde bulunan 53 yaşındaki Kutbettin Arzu'yla, Diyarbakır'ın modern otellerinden Dedeman'da konuştuk.

29 Mart 2009 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde DTP'nin elinde bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni almak için yarışacak olan Arzu, seçim çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdürüyor. Kentte herkesin kendisini samimi ve ilgiyle karşıladığını belirten Arzu, "Diyarbakır halkı beni seviyor. Halk beni destekliyor. Diyarbakır, inşallah beni Büyükşehir Belediye Başkanı seçecektir" dedi.

Başım gözüm üstüne

Seçim çalışmalarını aralıksız sürdüren Kutbettin Arzu, el broşürü ve tanıtım posterlerine de bölgede halk arasında kullanılan 'Başım gözüm üstüne' tabirini slogan yaptı. Arzu, sorularımızı yanıtladı:

-Ekspres: Başbakan Erdoğan başından beri Diyarbakır'ı istediğini ifade etti. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı için partiniz 2 vekil arasında kararsızlık yaşıyordu. İlk olarak Abdurrahman Kurt'un ismi üzerinde duruldu, ardından sizin isminiz üzerinde karar kılındı. Sizin için sürpriz oldu mu?

-Arzu: Evet sürpriz oldu. Ben milletvekili olarak hizmet etmeyi düşünmüştüm. Aday belirleme süreci başladığı zaman, benim aday olacağım aklımın ucundan bile geçmemişti. Diyarbakır'da Büyükşehir Belediye başkanlığı yapacak çok değerli kişiler vardı. Ama sayın Başbakan'ın takdiri bu yönde oldu. Biz de Diyarbakır'a her zaman hizmet etmek için var olduğumuzu söyledik ve adaylığı kabul ettik. Herkesin inanılmaz desteği oldu. Hepimizin tek bir amacı var. Diyarbakır'a hizmet etmek.

-Ekspres: Uzun yıllar Diyarbakır'da sivil toplum örgütü temsilciliği yaptınız. Sorunları iyi biliyorsunuz. En önemli sorun size göre ne?

-Arzu: İşsizlik bizim en büyük sorunumuzdur. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevimde de, milletvekilliği dönemimde de kapımı çalan her 10 kişiden 8'i iş istiyordu. Biz merkezi hükümetin desteğini de alarak, ilk olarak insanlarımızın iş ve aş sorununu çözeceğiz. AK Parti'nin Diyarbakır rüyasını size "3H" formülü ile izah edeyim. Hizmet, Hukuk ve Hürriyet. AK Parti hizmeti engelleyecek hiçbir bahaneye inanmamaktadır. AK Parti, hukuku askıya alacak hiçbir bahaneye inanmamaktadır.
AK Parti, hürriyetleri kısıtlayan hiçbir bahaneye inanmamaktadır. Diyarbakır, çektiği acılarla, Doğu ve Güneydoğu'nun hizmeti en fazla hak eden şehirdir. Diyarbakırımızın acil olarak hizmetine ihtiyaç duyduğu beş projemiz iisee şunlardır:
1- Kırklardağı Rekreasyon Alanı Projesi
2- Suriçi Bölgesi Sağlıklaştırma Projesi
3- İstasyon Caddesi-Elazığ Caddesi Yeni Kent Odağı Projesi
4- Barış Çocukları Eğlence ve Eğitim Parkı Projesi
5- Ulaşım Sisteminin İyileştirilmesi ve Hafif Raylı Ulaşım Sistemi Projesi. Rüyamız Diyarbakır'da herkesin iş ve aş sahibi olmasıdır. Halkımızın desteğiyle seçilmemiz halinde bunu gerçekleştireceğiz.

-Ekspres: Peki şu andaki yerel yönetim size göre hiç mi hizmet yapmadı?

-Arzu: Yerel yönetimler siyaset mekanı değildir. Hizmet mekanıdır. Biz bunu aziz Diyarbakırlı hemşehrilerimize göstereceğiz. Belediyecilik sadece temizlik yapmaktan ibaret değildir. Bakın Diyarbakırımız'da belediye hizmeti verememenin bahanesi olarak, Kürt sorunu gösterildi ya da muhalefet partisinden belediye başkanı olmanın zorluklarından dem vurdular. Diyarbakır'a ve Diyarbakırlıya hizmet götürmekten aciz kalanlar, kendi beceriksizliklerini örtmek için hep bunu söylediler. Oysa Diyarbakırımız'da Kürt sorunu bugünden çok daha yoğun şekilde yaşanırken, başarılı belediye hizmeti verenler olmadı mı? Elbette oldu, siz buna şahitsiniz. Ahmet Bilgin kentte çok önemli hizmetler yaptı. Bugün hayata geçirilenlerin bir çoğu onun projesidir. Şehirlerarası otobüs terminali başta olmak üzere.

-Ekspres: Başkan seçilmeniz halinde, Kürt sorunuyla ilgili konuşmayacakmısınız, bu sorunun çözümü yönünde politikalarınız olmayacak mı?

-Arzu: Bakınız, Kürt sorunu yerel bir sorun degildir; hepimizin sorunudur. Bugün, Kürt sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde dile getiren Diyarbakırlı vekillerimiz var. Dolayısıyla, Diyarbakır belediyemizin, artık asıl işine, yani belediyecilik hizmetine dönmesinin vakti çoktan gelmiştir. Şimdi değilse ne zaman? Ne zamana kadar devasa sorunların kucağında, hizmete hasret bekleyecek Diyarbakır? 5 bin yıllık tarihi derinliğiyle, medeniyetlerin gözbebeği olmuş bu şehri yönetenlerin, artık büyük düşünmesinin vakti geldi de geçiyor bile. Çünkü Diyarbakırlı hizmet talep ediyor, Diyarbakırlı büyük düşünüyor ve kendisi gibi büyük düşünecek idareciler arıyor.

-Ekspres: AK Parti'nin belediyeleri alması halinde, Kürt sorununa çözüm gelmeyeceği, Kürt kimliğinin yok sayılacağını iddia edenler var. Ne diyorsunuz?

-Arzu: Böyle bir şey mümkün mü. Bakın demokratik sorunlar, insan hakları sorunları Diyarbakırlının belediye hizmeti almasına engel değildir. Hiçbir zaman da olmamıştır. Kürt kimliğini gündeme getiren AK Parti'dir. Bunu yapan bir parti nasıl Kürt kimliğini kaldırır. Kürt sorunu benim sorunumdur diyen bir Başbakan var. Sayın Başbakan'ın dışında hangi Başbakan veya hangi lider Kürt sorunu benim sorunumdur dedi? İlk defa AK Parti hükümeti döneminde bu sorunun çözümü ele alındı. Yine on yıllardır, anti-demokratik sorunlara takılan TRT Şeş, AK Parti döneminde hayata geçirilerek, insan haklarına saygının yeni bir kapısı aralandı. TRT Şeş'ten bile rahatsızlık duydular. TRT Şeş'in seçim yatırımı olduğunu söylediler. Ama maaalesef sizin TRT Şeş'i izleme hakkınızdan bile rahatsız olanlar oldu. Bütün engellemelere, bütün rahatsızlıklara rağmen TRT Şeş AK Parti eliyle hayata geçti.

-Ekspres: Çok önemli vaadleriniz var. Seçmenler artık siyasilerin vaadlerine pek güven duymuyor. Bu vaadleri gerçekten hayata geçirecek misiniz. Bizim aracılığımızla söz veriyormusunuz?

-Arzu: Biz diğerlerinden farklıyız. Halkımız da bunu çok iyi biliyor. Siyasette yalanı, anti dürüstlüğü kaldıran AK Parti'nin kendisidir. Siyaseti sadece halka hizmet götürmekte araç olarak kullanan AK Parti, bugüne kadar ne demişse yapmıştır. Bizim sözümüz Diyarbakırlı sözüdür. AK Parti'li sözüdür. Diyarbakır'ın yıllardır devam eden acılarını dindirmenin vakti çoktan geldi. AK Parti sorunlar üzerinden değil, çözümler üzerinden siyaset yapmaktadır. Biz yapamayacağımızı vaat etmeyiz, tutamayacağımız sözü vermeyiz. AK Parti millet maliyetine, Diyarbakır maliyetine siyaset yapmaz. AK Parti hizmetinin nihayeti de insanımızın mutlu olmasıdır. Diyarbakır, Türkiye'nin 80 yıllık sorunları maliyetine kurban edilemeyecek kadar büyük bir şehirdir. AK Parti Diyarbakır'ın kıymetini bildiğini, Diyarbakırlıya duyduğu derin saygıyı 6 yıllık iktidarıyla göstermiştir. Önceki hükümetlerin hayal dahi edemeyecekleri projeleri hızla hayata geçirmiş, Diyarbakırlının hizmetine sunmuştur. Aziz Diyarbakırlılara, seçmenlere ne vaat etmişsem bunları hayata geçireceğim. Birkez daha buradan söz veriyorum. Söz, söz söz.

-Ekspres: Başkan seçilmeniz halinde vaat etiklerinizi ne kadarlık bir sürede hayata geçireceksiniz. Yani sizin deyiminizle Diyarbakır'ı kaç yılda Paris yapacaksınız?

-Arzu: İddia ediyorum Diyarbakır'ı 10 yılda Paris yapacağım. 5 artı 5. Diyarbakır, bereketin, aşkın, hüznün kaynağı Dicle ile sarılmış, 12 medeniyetin ruhunu taşıyan surlarla örülmüş, Mezopotamya'nın tacı, Anadolu'nun kapısı, medeniyetlerin beşiği alimlerin, sanatkarların, şairlerin, düşünürlerin şehri. Diyarbakır, Doğu ile Batı'nın, Anadolu ile Mezopotamya'nın, Ortadoğu ile dünyanın buluşma kapısıdır. Diyarbakır; mazlumların, aşıkların ve vicdanın kapısı. Bu kapı herkese açık kapı. Diyarbakır, Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısıdır. Irak'la buluşma noktamızdır. Gazze'nin gözyaşları Diyarbakır'da sel olur. Kerkük'ün, Musul'un, Bağdat'ın, Erbil'in acısı Diyarbakır'ın yarısı olur. İstanbul'un sevinci Diyarbakır'ın neşesi olur. Diyarbakır, Ortadoğu ile AB'yi buluşturan kavşaktır. Diyarbakır, Türkiye2nin çetelerden, faili meçhullerden ve haksızlardan kurtulmasının adresidir. Diyarbakırsız bir Türkiye mümkün değildir. Biz söz verdik. Diyarbakır'ı 10 yılda Paris yapacağız. Ortadoğu'nun başkenti yapacağız. Bu sözümüzü halkımızın desteğiyle seçilmemiz halinde tutacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Diyarbakır çağdaş, modern ve marka bir şehir olacaktır. Bunu biz yapacağız.

-Ekspres: Seçimlere bir hafta kala Nevruz bayramı var. Sizce nasıl geçer?

-Arzu: Barış ve kardeşlik içerisinde geçmeli. Nevruz hepimizin bayramıdır. Bir kardeşlik bayramıdır. Barış ve demokrasi içerisinde herkesin renkleriyle kutlayacağı bir bayramdır. Bir siyasi partinin veya farklı bir görüşün bayramı asla değildir. Tüm halkımızın ortak bayramıdır. Nevruz bizim bayramımızdır. Elbete kutlayacağız. Nevruz bayramının barış ve demokratik bir çerçevede kutlanmasını umuyor ve diliyoruz. Nevruz herkesin bayramıdır. Kimse kimseyi ötekileştirme hakkına sahip değildir. Maalesef Diyarbakır'da Kürd'ün Kürd'e tahammülünün kalmadığı bir zihniyet hakimdir. Bu zihniyetin yıkılması lazım.

-Ekspres: 15 Şubat bölgede gergin geçti. Gerginlik Diyarbakır sokaklarına taşındı. Bu olaylardan sonra seçim çalışmalarınızı sürdürürken insanların nasıl tavrıyla karşılaşıyorsunuz?

-Arzu: Diyarbakır ve Diyarbakırlı artık gerginlik istemiyor. Olay istemiyor. Diyarbakır halkı olaylardan bıkmış. Sağduyu istiyor. Huzur ve güven istiyor. Yaşanan olay ve sıkıntılardan bıkmış durumda. Diyarbakır'ın imajını zedeleme çabasında olanlara büyük tepkileri var. Bizi seçmen büyük bir ilgi ve sıcaklıkla karşılıyor. Bu tepkileri bize iletiyorlar. Artık huzur ve güven istediklerini, olaylardan zarar gördüklerini ifade ediyorlar. Vatandaş tepkisini aynen böyle bize iletiyor. Gerginliği kimse istemiyor. Gerginliği kim yaparsa zararlı çıkacaktır.

-Ekspres: Seçimler nasıl geçer?

-Arzu: Asla gergin geçmeyecektir. Barış ve demokrasi içinde bir yarış olacaktır. Bizim temennimiz böyledir. İnşallah böyle geçer.

-Ekspres: Diyarbakır'ı alacakmısınız?

-Arzu: Elbette alacağız. Hiç kimsenin süphesi olmasın. Biz Diyarbakır sevdalısıyız. Diyarbakır aşığıyız. Diyarbakır'ın derdi bizim derdimizdir. Amacımız Diyarbakır'a hizmet etmektir. Diyarbakırlı hizmete evet diyecektir. Bize evet diyecektir. Biz de onların desteği ve teveccühüyle Büyükşehir Belediyesi'ni kazanacağız.

-Ekspres: Bir basın toplantısında konuşmanızın sonunda Ahmed Arif'in
bir şiirini okudunuz. Rica etsek o şiiri bir daha okurmusunuz okuyucularımıza?

-Arzu:
Gör, nasıl yeniden yaratılırım
Namuslu, genç ellerinle.
Kızlarım
Oğullarım var gelecekte
Her biri vazgeçilmez cihan parçası.
Kaç bin yıllık hasretimin koncası
Gözlerinden
Gözlerinden öperim
Bir umudum sende
Anlıyor musun?



[kaynak: guneydoguekspres.com]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder